Поділитися:
М'ясна спокуса: рецепт ідеального ростбіфу
Ніжний соковитий англійський ростбіф з тонким ароматом і смаком, доповнений свіжим хрумким салатом і картоплею з апетитною скоринкою золотистого відтінку - це завжди прекрасна ідея. Признавайтесь, вам вже захотілося їсти? Розповідаємо, як приготувати смачний ростбіф в духовці, щоб близькі створювали оди вашій майстерності.
Історія страви
Ростбіф (Roast beef) - це яловича вирізка високої мармуровості, приготовлена на грилі. Своїм корінням страва виходить до XVI століття. Уже в той період смажена яловичина була невід'ємним атрибутом британської кухні. У XVIII столітті Британія вважалася лідером в галузі скотарства і була всесвітньо відома своїми багатими пасовищами. До речі, найстейковіші нині породи великої рогатої худоби, а це все сімейство герефордів і ангусів, виведені саме на Британських островах. Hereford - у XVIII в. в графстві Херефордшир, Англія, а Aberdeen Angus - в Шотландії (в США привезена в 1873 році).Традиційно гарніром до страви слугує варена або смажена картопля, йоркширський пудинг і овочі.
Правила цього ростбіфу
Головний фокус - якісне м'ясо. Не свинина або телятина, а витримана мармурова яловичина з тонкими жировими прошарками. Вона не вимагає складних рецептур. Відмінний ростбіф виходить з Філе-Міньйон, Рібай і Стріплойн. Головне, врахувати, що таке ніжне м'ясо потрібно тримати в духовці зовсім недовго і всередині воно повинно зберегти насичений рожевий колір. Для приготування м'яса можна використовувати не тільки вирізку або товстий край, а й, наприклад, під стегнове м’ясо - інакше його називають сільверсайд.Найсмачніше м'ясо для ростбіфу починає готуватися задовго до того, як потрапляє на сковороду. Ніякої парної яловичини - вона продовжує реагувати на зовнішні подразники. М'ясу необхідно «дозріти» в сухому і прохолодному приміщенні при температурі від 0 до 4 °C, щоб розкрити весь свій смаковий потенціал. Тоді готова страва буде соковитою і ніжною.
Оптимальний шматок яловичини для ростбіфу - 3 кг, ідеальний - від 4 кг.
Як приготувати ростбіф
Приготування пристойного ростбіфу не потребує надзусиль - особливо, якщо дотримуватися наших порад.Ростбіф «Медіум» з яловичини
Інгредієнти (на 2 порції):- яловичина - 0,75 кг
- оливкова олія
- чебрець
- свіжозмелений чорний перець
- морська сіль
- каперси
- На розпечену сковороду налити оливкову олію і кинути гілочку чебрецю - для аромату, який буде обволікати яловичину.
- М'ясо обсмажити на сильному вогні близько 5 хвилин з усіх боків до карамелізації. Щоб страва вийшла ще смачнішою, під час смаження можна періодично поливати яловичину оливковою олією зі сковороди.
- Карамелізований ростбіф покласти на жаростійку форму, полити оливковою олією, додати гілочку чебрецю і розмарину і прибрати в попередньо розігріту духовку. Запікати впродовж 15-18 хвилин при температурі 160-170 °C.
- Приготований ростбіф викласти на тарілку. Посипати морською сіллю і свіжозмеленим чорним перцем. Прикрасити каперсами - щоб додати страві кислі нотки. Окропити оливковою олією. Ростбіф можна відразу розділити на дві частини, а можна використовувати як загальну страву, відрізаючи м'ясо тонкими скибочками.
- Ідеальний гарнір до м'яса - салат зі свіжих овочів і картопля, запечена в духовці (20 хвилин при температурі 170 °C). Насолоджуйтесь чудовим смаком і тонким ароматом шматочок за шматочком!
Альтернативні страви, здатні довести до божевілля
Канапе з ростбіфом і креветкою на шпажці
Інгредієнти (на 6 порцій):- королівські креветки - 6 шт.
- ростбіф - 300 г
- багет - 6 скибочок
- вершковий сир - 125 г
- морква - 1 шт.
- цибуля - 1 шт.
- зелена спаржа - 6 стебел
- пряні трави
- сіль, мелений чорний перець
- Обсмажити ростбіф на розпеченій сковороді, приправити сіллю, перцем, травами і помістити на 12 хвилин в духовку, розігріту до 120 °C.
- Обсмажити креветки, трохи посолити.
- Вирізати з серцевини тостів круглі шматочки і підсушити в духовці.
- Бланшувати дрібно нарізані моркву і цибулю-шалот в підсоленій воді зі стеблами спаржі. Додати вершковий сир і зелень.
- Отриману масу викласти на тости, помістити зверху шматок смаженої яловичини і нанизати на шпажку креветку. Прикрасити стеблом спаржі і подавати.
Сендвіч з ростбіфом
Інгредієнти (на 4 порції):- чіабата - 1 шт.
- ростбіф - 250-300 г
- рукола - 1 великий пучок
- в'ялені томати в маслі - 200 г
- соус барбекю - 4 ст. л.
- червона цибулина - 1 шт.
- діжонська гірчиця - 4 ч. л.
- За 1-1,5 години до приготування дістати м'ясо з холодильника. Помити, промокнути серветкою, полити оливковою олією, посолити і натерти чорним перцем. Будь-які інші спеції можна додати за бажанням (прекрасно підійде розмарин або чебрець).
- Щоб ростбіф залишався соковитим, перед запіканням важливо «обпалити» його на сильному вогні (близько 1-2 хвилин з кожного боку). Вставити термометр в м'ясо таким чином, щоб щуп опинився в центрі шматка. Потім м'ясо відправляється на решітці в духовку, розігріту до 160 °C. Як тільки показник на термометрі досягне 50 °C, м'ясо необхідно дістати з духовки і дати йому повністю охолонути. Після цього нарізати м'ясо максимально тонко.
- Зібрати сендвіч. Чіабату розрізати навпіл і обсмажити на грилі. Нижню половинку змастити соусом барбекю, викласти по черзі скибочки ростбіфу, гірчицю, в'ялені томати, руколу, нарізану кільцями цибулину. І накрити другою половинкою чіабати.
Рулети з ростбіфом і васабі
Інгредієнти (на 4 порції):- яловича вирізка - 400 г
- цукіні - 1 шт.
- радікіо - ½ качана
- романо - ½ качана
- васабі - 2 ст. л.
- обсмажений кунжут - 1 ст. л.
- розмарин - 2 гілочки
- чебрець - 2 гілочки
- часник - 2 зубчики
- оливкова олія - 5 ст. л.
- морська сіль і мелений чорний перець
- Вирізку натерти подрібненим часником, морською сіллю і свіжозмеленим чорним перцем. Обсмажувати на оливковій олії з усіх боків на сильному вогні, щоб замкнути весь смак під апетитною скоринкою. У процесі смаження додати гілочку чебрецю і розмарину для аромату. Перекласти у жаростійку форму і помістити в попередньо розігріту до 190 °C духовку. Готувати впродовж 17-20 хвилин. Готовий ростбіф остудити.
- Промите листя салату просушити паперовим рушником. Цукіні нарізати тонкими скибочками.
- Остиглий ростбіф нарізати тонкими шматочками поперек волокон. Змастити васабі, зверху викласти листя салату і загорнути рулетиками. Обернути кожен рулет смужкою цукіні та проколоти шпажкою. Посипати кунжутним насінням, окропити оливковою олією, і подавати.
Червоне вино до м'яса - майже непорушне правило. Якщо вирізку, з якої готується ростбіф, попередньо замаринувати, можна припуститись сміливих експериментів. Соєвий маринад дозволить купити до ростбіфу з телятини витримане вино, а гостро-пряний дасть привід звернутися до зухвалих молодих фруктових вин.