Кіш з куркою: французький рецепт до вашого столу
Поділитися:

Кіш з куркою: французький рецепт до вашого столу

Кіш — це французький пиріг з німецьким корінням, який став популярним в усьому світі. Його готують на основі хрумкої основи з пісочного тіста та начинки з птиці (рідше м`яса), овочів та вершкової заливки. Це безпрограшне поєднання, яке сподобається абсолютно кожному.

Кіш подають як гарячу закуску, основну страву та родзинку святкового столу. Готові здивувати себе та близьких? Тоді замовляйте інгредієнти на сайті чи в застосунку та переходьте до приготування!

Кіш: історія кулінарної крадіжки

Кіш-05.jpg

Хоч кіш вважають споконвічно французькою стравою, її витоки лежать у Німеччині. Саме там кмітливі кухарі вигадали спосіб зменшити кількість відходів після виробництва хліба, вони почали робити із залишків тіста своєрідні кошики, всередину додавали різноманітні начинки та запікали. 

Французам сподобалася така ідея, але вони вирішили внести свої корективи. Спершу тісто, що використовується для випічки хліба, замінили на пісочне чи листкове. Начинку стали заливати сумішшю з яєць та вершків. Саме такий рецепт почав поширюватися світом.

Внаслідок кулінарних мандрівок кіш став популярним у різних країнах і набув своїх особливостей у кожній з них. Для прикладу, у Німеччині кіш готують з шинкою та цибулею, швейцарці в обов`язковому порядку додають традиційний сир грюєр, а на узбережжі Середземного моря рецепт доповнили в`яленими томатами та сезонними овочами.

Кіш з куркою та грибами: смачний рецепт

Кіш-04.jpg

Інгредієнти для тіста:

  • борошно — 250 г;
  • масло вершкове — 120 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • холодна вода — 50 мл;
  • сіль — 1 ч. л;
  • цукор — 1 ч. л.

Інгредієнти для начинки:

  • куряче філе або м`ясо зі стегон — 400 г;
  • печериці — 300-400 г;
  • цибуля — 1-2 шт;
  • сіль, перець, спеції — до смаку;
  • рослинна олія — для смаження.

Інгредієнти для заливки:

  • вершки —200 мл;
  • яйця — 2 шт.;
  • сир — 150-200 г;
  • спеції  — до смаку

Почнімо з тіста. Борошно просійте та перекладіть у глибоку ємність. Додайте охолоджене масло й ретельно перетріть з борошном до однорідної крихти. Додайте яйця, сіль, цукор та холодну воду. Швидко перемішайте всі інгредієнти, сформуйте з тіста кулю, накрийте її харчовою плівкою і залиште його в холодильнику на 20-30 хв.

Після цього дістаньте тісто з холодильника, ще раз розімніть його та розподіліть його поверхнею форми так, щоб воно повністю покрило дно та стінки. Зробіть проколи виделкою, застеліть зверху пергаментом і викладіть груз у вигляді будь-якої крупи. Запікайте 20 хвилин за температури 200 градусів. Потім приберіть крупу та залиште трохи охолонути.

Для начинки очистіть та наріжте зручним способом цибулю та печериці. Спосіб нарізки в цьому випадку не важливий. Печериці обсмажте на рослинній олії до золотистості та випаровування зайвої рідини. Додайте подрібнену цибулю та смажте до золотистого кольору. Окремо обсмажте курятину, нарізану кубиком невеликого розміру. Приправте овочі й птицю улюбленими спеціями, сіллю та перцем.

Начинку викладіть у вже попередньо випечену форму з тіста. Для заливки поєднайте яйця, вершки та половину від загальної кількості натертого сиру. Перемішайте до однорідності та залийте курку з грибами. Зверху викладіть натертий сир, який залишився. Запікайте кіш протягом 30 хвилин за температури 180 градусів.

Як приготувати кіш? Поради від шефа

Кіш жульєн з яловичиною та лісовими грибами (1).jpg

Кіш — це нескладна й доступна кожному страва. Вона зручна тим, що ви можете змінювати начинку під свої вподобання. Крім того, ви можете приготувати кіш і заморозити його, щоб у потрібний момент лише розігріти та подати до столу!

Щоб кіш вийшов смачним і надзвичайно вдалим, дотримуйтеся кількох правил:

  • обирайте якісну та свіжу курятину, надавайте перевагу птиці, яка не була замороженою;
  • не замішуйте тісто довго, інакше воно стане тугим та крихким;
  • щоб тісто не піднімалося і дно форми було рівним, під час першого випікання на дно насипте будь-яку крупу;
  • краще зробити бортики тіста трохи вищими за форму для запікання, а відразу після готовності зрізати їх та отримати рівний край;
  • використовуйте жирні вершки, а кількість яєць залежить від кількості начинки: що більше інших інгредієнтів, то менше яєць вам знадобиться.

Сподіваємося, стаття розбудила ваш апетит та кулінарні фантазії! Пропонуємо не уявляти, а швидше приготувати кіш з куркою та насолоджуватися його смаком!

А якщо ви не бажаєте витрачати час на приготуванння, на допомогу прийдуть готові страви з категорії «Смакуй відразу» від «М`ясторія». Обирайте Кіш жульєн з яловичиною та грибами або Кіш з куркою, шпинатом та сиром, замовляйте на сайті чи мобільному застосунку і смакуйте в зручний момент — просто розігрійте в мікрохвильовці чи духовій шафі.

Статті та рецепти

  • Канелоні: приготуйте макарони по-новому!
    Якщо ви й досі не знаєте, як приготувати канелоні, «М`ясторія» готова вам у цьому допомогти. Найсмачніші рецепти, вдалі комбінації, різноманітні начинки й соуси… Ми зібрали все, що потрібне вам для того, щоб приготувати канелоні вдома і отримати результата, який позмагається з ресторанними стравами.
  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!