Безодня смаку: рецепт бограчу
Поділитися:

Безодня смаку: рецепт бограчу

Суп-бограч – дуже закарпатська історія, в якій присутні національні угорські мотиви. Пряний гуляш користується популярністю і в місцевих жителів, і у туристів. У перекладі «бограч» звучить як «казанок». Сама назва говорить про те, що в домашніх умовах страва не готується, а переважно на свіжому повітрі. Проте, ми не залишимо вас й без рецепта бограча, приготованого на кухонній плиті.

Цікаво. Згідно з легендою, одного разу турецький кухар помилився і додав до звичайного супу занадто багато паприки. Через це страва вийшла шалено гострою і турки відмовилися її їсти. Але не викинули, а віддали полоненим угорцям. А от останнім він так сподобався, що потім став національною стравою!

Угорський бограч-гуляш: класичний рецепт

Сьогодні класичний бограч по-угорськи являє собою щось середнє між супом і другою стравою Якщо випаровувати рідину по-максимуму, ви отримуєте другу страву, в іншому випадку – суп. Як же приготувати бограч, щоб перевершити навіть професійних кухарів? Розповідаємо далі.

Інгредієнти:

Для чипетке:
  • 80 г борошна
  • 1 яйце
  • сіль
Етапи приготування:
  1. Наріжте очищену цибулю і моркву чвертькільцями, болгарський перець – соломкою. Роздавіть 3-4 зубчики часнику і зніміть лушпиння. Подрібніть. Поріжте сало.
  2. Поставте казанок на решітку гриля. Закиньте сало і витоплюйте його. Дістаньте шкварки. Закиньте цибулю і смажте до прозорості. Додайте моркву і смажте протягом 3-4 хвилин. Додайте часник і ретельно перемішайте. Наступний важливий інгредієнт – паприка. Вона додасть страві насичений колір і незабутній присмак.
  3. Трохи прогрівши паприку, додайте м'ясо і смажте протягом 4-5 хвилин. Ретельно перемішайте, посоліть, додайте перець і смажте кілька хвилин. Залийте водою, додайте томатну пасту, доведіть до кипіння, закрийте кришкою і переходьте до процесу тушкування. Зменште температуру гриля та зачекайте 2,5 години.
  4. Тим часом ви можете приготувати чипетке – невід'ємну складову угорського супу-бограча. З 80 г борошна, одного яйця і дрібки солі потрібно замісити круте тісто (без води). На поверхні, посипаною борошном, розкачайте його в тонкий лист. Потім відщипніть від нього невеликі шматочки.
  5. За 20 хвилин до готовності очищену картоплю наріжте середніми кубиками і додайте до м'яса. Наступний інгредієнт — чипетке. Тепер можете закрити страву кришкою і довести картоплю до готовності. Завершуйте приготування бограчу додаванням зелені.
Як бачите, приготування цієї традиційної угорської страви на грилі не вимагає особливих спеціальних маніпуляцій. Класичний рецепт бограчу на багатті не відрізняється від представленого вище. Єдина умова – під час приготування гуляшу на відкритому вогні будьте дуже пильні. Всі інгредієнти необхідно добре перемішати, аби в результаті насолоджуватися незабутнім смаком та ароматом. Гуляш по-угорськи можна приготувати також з квасолею. Час приготування трохи розтягнеться, але в підсумку ви отримуєте насичений бограч з униікальним смаком.

Бограч по-закарпатськи: традиційний рецепт

У кожному регіоні бограч роблять за своїм, унікальним рецептом. Але в будь-якому випадку ми маємо справу з неймовірно ароматною, пряною і ситною стравою.

Бездна вкуса рецепт бограча2.png

Інгредієнти:
Етапи приготування:
  1. Поріжте бекон тонкими скибочками. Покладіть в горщик з товстим дном, додайте 2 ст. л. рослинної олії і розтопіть на повільному вогні протягом 12-15 хвилин, постійно перемішуючи. Додайте дрібно нарізану цибулю і обсмажте до золотистого кольору, ретельно помішуючи. Важливо простежити, щоб цибуля не пригоріла. Додайте моркву, натерту на великій тертці. Томіть 2-3 хвилини. Закиньте паприку. Це дуже відповідальний етап приготування. Ретельно перемішуйте, поки вся паприка рівномірно не розподілиться і не вбере весь жир.
  2. Додайте в горщик м'ясо, дрібно нарізані часник і гіркий перець. Залийте водою таким чином, щоб рідина покрила м'ясо. Доведіть до кипіння і поставте на повільний вогонь. Залиште тушкуватися на 1,5 години.
  3. Тим часом наріжте картоплю, помідори і перець. Подрібніть зелень. Коли м'ясу залишиться тушкуватися пів години, додайте трішки солі.
  4. До майже готового м'яса додайте порізані овочі, а останнім штрихом ще й зелені. Суп-бограч має вийти доволі густим.
Смачного!

Товари

Статті та рецепти

  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!
  • Страва з вогником: чилі кон карне
    Гаряче, ароматне і пікантне м`ясне рагу з овочами може не лише зігріти мексиканським колоритом, але й порадувати простотою приготування! Рецепт, традиційні секрети приготування та поради від шефа ми зібрали в одній статті!