Смачно до божевілля: технологія «су-від»
Поділитися:

Смачно до божевілля: технологія «су-від»

Висока кухня сьогодні - це не тільки зірки Мішлен або гучні імена шеф-кухарів. Це алхімія смаку, що народжується завдяки унікальним технологіям, таким, як «су-від». Соковитий стейк або ароматна морська риба з овочами аль денте стануть чудовим варіантом сімейної вечері. Більш того, приготовані завдяки технології «су-від» продукти максимально зберігають свої корисні властивості і запас вітамінів.

Мясо сувид | Мястория

Деталі, гідні уваги

Французький термін sous-vide означає процес приготування продуктів у вакуумній упаковці при відносно низьких постійних температурах (від 47 до 80 градусів). Першовідкривачем технології став зовсім не кухар, а видатний вчений Бенджамін Румфорд. Саме він в 1799 році запропонував оригінальну методику приготування страв із застосуванням вакууму і гарячого повітря. Щоправда, кухарі згадали про його відкритті тільки в 60-х роках XX століття. І стали використовувати технологію «су-від» для збереження свіжості продуктів і збільшення терміну їх придатності. А от готувати за допомогою вакуумних пакетів наважилися тільки в 1974 році. Тоді француз Жорж Пралю пригостив відвідувачів ресторану «Труагро» найніжнішим фуа-гра, створеним за особливим рецептом.

Готувати за технологією «су-від» - це не модний тренд, як може здатися невтаємниченому спостерігачеві. Це, скоріше, природна потреба організму сучасного гедоніста, що прагне жити повним життям. І в першу чергу в плані смаку. Будь-яке м'ясо, чи то яловичина, телятина, баранина чи свинина, після теплової обробки таким чином стає неймовірно ніжним, соковитим, ароматним і надзвичайно смачним. Овочі ж, навпаки, зберігають свіжу хрустку текстуру, що практично неможливо при звичайному варінні. За технологією «су-від» можна готувати також рибу, морепродукти, птицю та яйця.

Найбільша кулінарна помилка - плутати технологію «су-від» з варінням. По-перше, м'ясо, як і будь-який інший продукт при «су-від», не має контакту з водою. По-друге, температура приготування підтримується на рівні значно нижче точки кипіння води. По суті, фізичні і хімічні процеси, які відбуваються з продуктами при «су-від», нічим не відрізняються від запікання, з поправкою на велику делікатність технології.

Приготування страв за технологією «су-від» в домашніх умовах

Щоб готувати так само ефективно і смачно, як і в ресторанах високої кухні, потрібні вакууматор, термостійкі пластикові пакети і сам апарат «су-від».

Але як відтворити всі необхідні умови на власній кухні, якщо немає можливості купити побутову техніку? Перш за все необхідно помістити продукти у термостійкий пакет з застібкою зіп-лок. Потім набрати воду в сотейник з товстим дном і покласти пакет таким чином, щоб його горловина перебувала над водою. Псевдовакуум готовий. Залишається тільки контролювати температурний режим за допомогою кулінарного термометра.

Телятина «су-від»: покроковий рецепт

Кількість порцій: 3

Інгредієнти:

Для маринаду:

  • сіль, мелений чорний перець
  • часник - 2 зубчики
  • розмарин - 1 гілочка

Приготування:

  1. Водяну баню прогріти до температури 55-80 градусів залежно від бажаного ступеня просмажування.

  2. Телятину замаринувати і запечатати в вакуумному пакеті. Покласти в пристрій «су-від» на 45 хвилин.

  3. Щоб отримати рум'яну скоринку, м'ясо необхідно обсмажити на сковороді впродовж 3 хвилин, один раз перевернувши в процесі. Помідори чері і гілочки кінзи - ідеальна прикраса страви.

Сувид | Мястория

Свинячі відбивні, приготовлені за технологією «су-від»

Кількість порцій: 2.

  Інгредієнти:
  • шматки свинини товщиною 2,5 см - 4 шт
  • сіль і мелений чорний перець
  • оливкова олія
  • часник
  • ароматні трави
Приготування:
  1. Водяну баню прогріти до температури 62 градуси.
  2. Свинину поперчити і посолити, помістити в вакуумний пакет. Додати часник, розмарин і оливкову олію.
  3. Запечатати пакет за допомогою вакууматора і помістити у водяну баню на 60 хвилин.
  4. По завершенню вийняти свинячі відбивні з пакета і промокнути паперовим рушником.
  5. На добре розігріту сковороду додати оливкову олію. Обсмажити м'ясо впродовж 4 хвилин, один раз перевернувши в процесі.

Філе індички «су-від»

Кількість порцій: 2.

  Інгредієнти:
  • філе індички - 2 шт .
  • сіль і цукор в співвідношенні 5:2
  • оливкова олія
  • вершкове масло
  • чебрець - 4 гілочки
.
Приготування:
  1. Нагріти водяну баню до 55 градусів.
  2. Філе індички пересипати сумішшю солі і цукру, помістити в вакуумний пакет. Додати чебрець і оливкову олію.
  3. Запечатати пакет за допомогою вакууматора і помістити у водяну баню на 8 годин.
  4. По завершенню вийняти філе індички з пакета і промокнути паперовим рушником. На добре розігріту сковороду додати оливкову олію і трохи вершкового масла. Обсмажити м'ясо впродовж 2 хвилин.


Добірне м'ясо для приготування страв за технологією «су-від» замовляйте на офіційному сайті мережі М’ясторія! 

Статті та рецепти

  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!
  • Страва з вогником: чилі кон карне
    Гаряче, ароматне і пікантне м`ясне рагу з овочами може не лише зігріти мексиканським колоритом, але й порадувати простотою приготування! Рецепт, традиційні секрети приготування та поради від шефа ми зібрали в одній статті!