Правила приготування стейків
Поділитися:

Правила приготування стейків

Правила приготовления стейков.jpg

Видів стейків дуже багато, вибирайте будь-який стейк на ваш смак, основні правила приготування для всіх стейків однакові. Оптимальна товщина стейка з яловичини складає від 2,5 см до 3,5 см, кращий варіант - 3 см. Винятком є ​​лише стейк Філе міньйон, він може досягати 8 см в товщину. Далі нам необхідно підготувати все необхідне для приготування стейка. А саме: рослинну олію, сіль, перець і набір спецій. Рослинна олія пом'якшує тонкі м'язові волокна, збільшує теплопровідність і рівномірно розподіляє тепло по поверхні стейка. Найкраще використовувати олію, яка може витримувати високі температури: оливкову або рапсову. Олія не дає стейку пристати до сковороди або решітки, дивлячись на чому ви його смажите. Також можна використовувати спеціальні маринади на основі рослинної олії.

Звичайно ж, оптимальним є приготування стейка на відкритому повітрі на вугіллі або відкритому вогні, як це роблять американці. Але і в домашніх умовах приготування стейків є можливим. Для цього найкраще підходить рифлена сковорода-гриль.

Ні в якому разі не варто відбивати стейк. Якщо його відбити, він втратить структуру м'язової тканини і при смаженні позбудеться всіх соків.

Перед початком приготування стейк потрібно нагріти до кімнатної температури, для цього просто залиште його на столі на 30-40 хвилин. Безліч міркувань існує стосовно солі. Є два варіанти, посоліть стейк за 40-50 хвилин перед смаженням, щоб сік, який вийде з м'яса з сіллю встиг увібратися назад або ж соліть вже готовий стейк на своїй тарілці. Вирішувати тільки вам. Також думки розійшлися стосовно перцю і спецій. Справа в тому, що на відкритому вогні спеції і перець горять і багатьом кулінарам це не подобається, хоча більшість гурманів не відчувають незручностей з цього приводу. Додати перець можна при подачі, а можна поперчити олію, якою ви будете змащувати стейк перед смаженням. Для змащування стейка олією, використовуйте спеціальний пензлик, свої пальці або ж імпровізований пензлик із зелені, наприклад з гілочок розмарину.

Після того як стейк нагрівся, ви його змастили олією, за бажанням посолили і поперчили, прийшов час приступати до обсмажування.

Викладаючи стейки на сковороду, враховуйте їх розмір. Стейки не повинні стикатися, інакше вони будуть тушкуватись, а не смажитися. Якщо місця мало, смажте по одному стейку. І ні в якому разі не придавлюйте стейк до сковороди, оскільки соки, що виділяються при цьому, випаровуються і стейк втрачає свою соковитість.

Для початку стейк потрібно «запаяти», щоб не вийшов м'ясний сік. Для цього просто обсмажте стейк по 1 хвилині на сильному вогні з обох сторін, а потім вже можна приступати до класичного обсмажування по 2,5 хвилини з кожного боку. Залежно від того, яке просмажування ви хочете отримати, перевертайте стейк 2-4 рази. Також ви можете нанести на стейк малюнок решітки у вигляді ромбів або клітинок, для цього просто стежте, як по відношенню до грат решітки ви розміщуєте стейк при перевертанні. Для отримання «клітинок», викладайте стейк перпендикулярно лініям решітки, після чого розверніть на 90 градусів, щоб лінії решітки були паралельні стейку. Ту ж саму процедуру повторіть з іншого боку стейка. А для малюнка «ромбом», викладайте стейк по діагоналі, а потім так само розверніть на 90 градусів.

Тепер давайте визначимося зі ступенем просмажування стейків

Існують класичні ступені просмажування:

48.8 ° C = Rare (з кров'ю)

54.4 ° C = Medium rare (слабке просмажування)

60 ° C = Medium (середнє просмажування)

65.5 ° C = Medium well (майже просмажене)

71.1 ° C = Well done (просмажене)

Для цього вам буде потрібен кухонний термометр, але якщо його немає, можна вдатися до менш точних способів. Наприклад, для середнього просмажування зазвичай обсмажують стейк 10 хвилин, по 2,5 хвилини з кожного боку, перевертаючи 4 рази. Винятком є стейк Філе міньйон, він вимагає більш тривалого просмажування. Приготувавши кілька стейків, ви зможете визначити свій оптимальний часовий режим, в залежності від вашої плити, сковороди і смакових уподобань.

Після обсмажування обов'язково дайте стейку «відпочити» біля 10 хвилин. Загорніть його в алюмінієву фольгу і відкладіть. Слід також врахувати, що в цей час сік переміщується всередині стейка і м'ясо продовжує готуватися, в зв'язку з чим, прибирайте м'ясо з вогню декількома хвилинами раніше, щоб отримати запланований ступінь просмажування. Якщо ж не дати стейку «відпочити» і розрізати його відразу, м'ясний сік не встигне просочити всі волокна і скоринка стейка буде сухою. Не поспішайте, і ви отримаєте ідеальний стейк прямо на вашій кухні. Смачного!

У магазинах М’ясторія, а також на нашому сайті замовляйте:

Стейки Рібай

Стейки Філе Міньйон

Стейки Ті-боун

Стейки Портерхаус



Статті та рецепти

  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!
  • Страва з вогником: чилі кон карне
    Гаряче, ароматне і пікантне м`ясне рагу з овочами може не лише зігріти мексиканським колоритом, але й порадувати простотою приготування! Рецепт, традиційні секрети приготування та поради від шефа ми зібрали в одній статті!