Жар з небес: як приготувати стейк в духовці на решітці
Поділитися:

Жар з небес: як приготувати стейк в духовці на решітці

Гриль в духовці – режим, що рідко використовується на вашій кухні? Давайте змусимо його працювати з абсолютною віддачею і навчимося в будь-яку пору року готувати стейки з яловичини в духовці швидко і смачно.

Простий і надійний рецепт стейка в духовці: виставте режим «гриль» або температуру 220-250 ° C. Стейки змастіть олією і викладіть на розпечену решітку. Запікайте впродовж 3-4 хвилин і переверніть. Через 3-4 хвилини виміряйте за допомогою термометра для м'яса температуру всередині стейка (орієнтир - 57-60° C). Бажано вийняти стейк парою градусів раніше, загорнути у фольгу і дати «відпочити».

стейк в духовке на решетке.jpg

Процес приготування стейків приховує безліч нюансів. Головний з них - вибір високоякісного м'яса. Стейки готують виключно з мармурової яловичини. Як орієнтуватися в цьому різноманітті?

  • Рібай-стейк. Назва походить від англійських слів rib і eye. Перекладається як «ребро», звідки береться шматок, і «око» - поперечний зріз нагадує форму ока. До слова, саме ця частина туші дозволяє визначити мармуровість яловичини. Тонкі прошарки жиру, що тануть при запіканні стейка, роблять його найбільш невибагливим в приготуванні і найсоковитішим. Стейк Рібай рекомендуємо запікати на решітці в духовці до стану medium rare (8-10 хвилин). Потім загорнути у фольгу і дати «відпочити» впродовж 5-7 хвилин.

  • Стейк Томагавк - це Рібай-стейк на кістці. Реброва кістка очищається від м'яса і жиру, що надає їй схожість з руків’ям, а м'ясу - з лезом індіанського томагавка. Томагавк має яскраво виражену мармурову текстуру і вважається найбільш ароматним стейком. До речі, ще й одна з найсоковитіших страв в меню. Стейк Томагавк на кістці запікається в духовці до просмажування medium (60 ° C) впродовж 10 хвилин.

  • Стріплойн - преміальний стейк з тонкого краю філе. У порівнянні зі стейком Рібай має меншу мармуровість, але великі і неймовірно ніжні волокна м'яса. Завдяки яскраво вираженому яловичому смаку традиційно вважається «чоловічою» стравою, але, погодьтеся, це досить умовне визначення. Притаманний цьому стейку товстий прошарок жиру йде по периметру. Відріжте його - і отримаєте стейк Нью-Йорк.

  • Ті-Боун-стейк. Отримав свою назву завдяки Т-подібній кістці, яка розділяє в цьому стейку два види м'яса: соковитий Стріплойн і ніжний Філе-Міньйон. Вирізається між спинною і поперековою ділянкою. Стейк Ті-Боун, запечений вдома у духовці, - кращий варіант романтичної вечері.

  • Портерхаус - ще один стейк, який можна розпізнати по Т-подібній кістці, що йде поперек м'ясних волокон. Як і Ті-Боун, містить в собі вирізку і Стріплойн, але на відміну від нього виглядає симетрично. Відрізається з більш широкої задньої частини відруба. Походження назви оповите таємницею і має різні версії, пов'язані чи то з ім'ям британського власника ресторану, чи то з назвою американської мережі готелів і ресторанів «Porter House».

  • Філе-Міньйон - ніжний преміальний стейк з центральної частини яловичої вирізки, яка практично не бере участі в рухових процесах тварини.

Стейк в духовке на решетке2.png

Стейк, запечений в духовці на решітці, - одна з найзнаменитіших і простих у приготуванні страв. Мета знайдена, рецепт вивчений, варіанти проаналізовані, залишається тільки діяти!


Статті та рецепти

  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!
  • Страва з вогником: чилі кон карне
    Гаряче, ароматне і пікантне м`ясне рагу з овочами може не лише зігріти мексиканським колоритом, але й порадувати простотою приготування! Рецепт, традиційні секрети приготування та поради від шефа ми зібрали в одній статті!
  • Велике оновлення: 9 нових наборів для компанії
    Оголошуємо новий гастросезон у «М`ясторія»! З 1 квітня запускаємо цілих 9 нових боксів для компаній! Нові страви, покращені соуси, авторські маринади — тепер ваші вечірки та зустрічі з рідними стануть ще смачнішими та яскравішими!