Самса: мандрівка в Азію
Поділитися:

Самса: мандрівка в Азію

Якою має бути самса? В її основі дві безперечні істини: хрумке листове тісто та соковита м`ясна начинка. А ось рецептів традиційної східної випічки створено чимало. Який із них смачніший — вирішувати вам, а для цього «М`ясторія» підготувала три рецепти самси.

Що таке самса?

Самса-02.jpg

Самса — це випічка з м`ясом. На відміну від пиріжків, до яких звикли ми (пухких та повітряних), тісто для самси готують так, щоб воно вийшло якомога тоншим та хрумким. Для начинки використовують баранину, яловичину, бобові, овочі, гриби та яйця. 

Важливі інгредієнти, без яких рідко обходяться, коли готують самсу — цибуля та жир. Зазвичай просто кладуть жирніші частини баранини чи додатково додають курдючний жир. За бажанням його можна замінити на звичайне сало.

Самсу готують у великій печі під назвою тандир. У ній випічка виходить надзвичайно ароматною. Але сучасні інтерпретації рецепту дозволяють приготувати не менш смачну страву й у звичайній духовій шафі.

У цій статті ми не поділимося з вами історією виникнення та походженням назви страви, адже ніхто достеменно не володіє цією інформацією. Впродовж тисячоліть самса вкорінилася в кухнях країн Центральної Азії та стала частиною їхнього гастрономічного багатства. Тому не дивуйтеся, коли побачите круглу, квадратну і трикутну самсу з різноманітними начинками.

Самса: рецепти від «М`ясторія» 

Самса-03.jpg

Самса з бараниною

Інгредієнти:

  • борошно — 850 г;
  • вода — 450 мл + 1 ст. л;
  • сіль — 0,5 ч. л;
  • вершкове масло — 100 г;
  • баранина — 500 г;
  • цибуля — 3-4 шт.;
  • спеції (сіль, перець, зіра) — по 1 ч. л;
  • рослинна олія — 1 ст. л;
  • яйця — 2 шт.;
  • кунжут (чорний або мікс) — 2 ст. л.

У цьому рецепті найпростіший варіант приготування тіста. Воду трохи нагрійте, у ній розведіть пів чайної ложки солі й поступово додайте просіяне борошно. Перемішуйте спочатку ложкою чи виделкою, а потім вимішуйте руками. Загорніть тісто у плівку і залиште відпочити протягом 15-20 хв.

Після цього тісто дістаньте з плівки, ще раз вимішайте й розділіть на три частини. Кожну тонко розкачайте на поверхні, присипаній борошном. Кожну частину змастити з одного боку розтопленим вершковим маслом і викласти одна на одну. Верхній шар також змастіть маслом. Потім загорніть тісто в щільний рулет та скрутіть «равликом». Покладіть у пакет чи загорніть у плівку і залиште в морозильній камері на пів години. 

Для начинки очистіть та поріжте кубиком цибулю. Поєднайте її з фаршем із баранини (краще рублений), спеціями, ложкою рослинної олії та води. Якщо фарш пісний, доповніть його курдючним жиром. Приправте спеціями й ретельно перемішайте всі інгредієнти.

Дістаньте ковбаску з тіста з морозильної камери та наріжте на невеликі шматочки. Кожен покладіть на зріз та тонко розкачайте. В центрі викладіть начинку і защепіть три протилежні краї тіста, щоб вийшли трикутники. Переверніть їх «швом» донизу, змастіть жовтками та посипте кунжутом. Випікайте 45-50 хв за температури 190 градусів.

Самса з яловичиною

Інгредієнти:

  • борошно — 650 г;
  • вершкове масло — 300 г;
  • яйце — 2 шт.;
  • вода — 200 мл;
  • яловичий фарш або яловичина — 500 г;
  • цибуля — 5 шт.;
  • сіль, перець, спеції — до смаку;
  • кунжут — 2 ст. л.

Борошно просійте, додайте до нього 200 г натертого холодного вершкового масла, чайну ложку солі та руками перетріть у крихту. Додайте холодну воду та одне яйце, вимісіть тісто, загорніть його уплівку та покладіть до холодильника на 40 хвилин.

Тісто викладіть на присипану борошном поверхню, змажте м`яким вершковим маслом і тонко розкачайте. Змастіть поверхню тіста розтопленим вершковим маслом, яке залишилося і сформуйте рулет і загорніть його у «равлика», знову загорніть у плівку і відправте до повного застигання (до 2 годин) у морозильну камеру. 

Після цього наріжте тісто на порційні частини і розкачайте кожну. У центр кожної частини викладіть начинку з яловичого фаршу, рубленої цибулі та спецій. Зліпіть протилежні краї, утворивши своєрідний вареник. Викладіть самсу на форму для запікання, змастіть кожну збитим яйцем і посипте кунжутом. Запікайте 10 хвилин за температури 200 градусів, а потім ще 20 хвилин за температури 180 градусів.

Лінива самса з листовим тістом та куркою

Інгредієнти:

  • тісто листове — 400 г;
  • курячий фарш — 300 г;
  • цибуля — 3 шт.;
  • спеції — до смаку;
  • яйце — 1 шт.

Тісто розморозьте згідно з інструкцією. Розкачайте його тонким пластом, а потім загорніть рулетом. Наріжте рулет на однакові частини товщиною 1,5-2 см. Кожну частину також тонко розкачайте. На цьому підготовка тіста для самси завершена.

Для начинки поєднайте фарш (бажано з курячих стегон, так страва вийде соковитою) з рубленою цибулею та спеціями, перемішайте. Викладіть по столовій ложці начинки в кружальця тіста та загорніть зручним способом. Змастіть яйцем та запікайте в духовці за температури 190 градусів протягом 40 хвилин.

Придбати м`ясо для самси в Києві та Україні

Щоб приготувати соковиту начинку для самси, обирайте найсоковитіші частини яловичини, свинини, телятини, баранини чи птиці з нашого асортименту. За потреби ви окремо можете доповнити їх відбірним салом чи курдючним жиром.

Якщо ви бажаєте заощадити час, в нагоді стануть фарші від «М`ясторія». Обирайте потрібний вид, щоб ми могли приготувати його для вас з-під ножа. Доставка можлива власним кур`єром по Києву чи поштою до найближчого відділення.

Статті та рецепти

  • Жульєн: ідея французької закуски
    Впевнені, ви неодноразово куштували відому гарячу закуску з курятиною і грибами у вершковому соусі. У цій статті ми розберемо не лише секрет, як приготувати французький жульєн і які є його види, а й поділимося його історією. Бажаємо приємної гастрономічної мандрівки!
  • Просто і зі смаком: рецепт печені
    Приготувати печеню зі свинини чи яловичини просто і смачно, а готовий результат підійде до будь-якого гарніру. Поживна і ніжна м`ясна страва стане чудовим доповненням до вашого щоденного меню.
  • Кіш з куркою: французький рецепт до вашого столу
    Кіш подають як гарячу закуску, основну страву та родзинку святкового столу. Готові здивувати себе та близьких? Тоді замовляйте інгредієнти та переходьте до приготування!