Шах і мат: як правильно вибрати сковороду
Поділитися:

Шах і мат: як правильно вибрати сковороду

Сковорода - сакральна річ на кухні і незамінний атрибут будь-якого кулінара. Як вибрати хорошу сковороду, щоб не надто мучитися в роздумах? Розповідаємо, на які головні моменти слід звернути увагу.

Основні види сковорідок

Чавунна сковорода. Завдяки пористості чавун ефективно вбирає жир, який утворює на поверхні сковороди природне антипригарне покриття. Матеріал відрізняється невеликою теплопровідністю. Нагрівається повільно, але при цьому рівномірно розподіляє тепло і прекрасно зберігає температуру після нагрівання. У зв'язку з цим чавунна сковорода визнана кращим варіантом для м'ясних страв. Єдиний недолік (до того ж, незначний) - виріб важкий. Як правильно вибрати чавунну сковороду? Товщина дна і стінок хорошого виробу повинна бути, щонайменше 3 мм. Найкраще придбати сковороди різних діаметрів: рифлену - для м'яса, з невисокими бортами - для млинців і панкейків, з високими бортиками - для запікання і тушкування.

Сковорода з нержавіючої сталі. Вимагає ретельного і дбайливого догляду. Не призначена для приготування їжі без олії. Перший час істотним недоліком сковороди з нержавіючої сталі було підгорання продуктів. Сьогодні у продажу представлені сковороди з багатошаровим дном який, до того ж, включає лист алюмінію або міді. Таке рішення дозволило досягти ефективного розподілу тепла по всій робочій поверхні і захист від пригоряння.

Сковорода з тефлоновим покриттям (найчастіше алюмінієва). Легка, проста в догляді. Не любить перегріву. Як вибрати сковороду з антипригарним тефлоновим покриттям? Важливо зробити акцент на наступних параметрах: багатошаровість, діаметр і висота бортиків, лита конструкція, вартість.

Сковорода з керамічним покриттям. Робиться з литого алюмінію, який покривається (внутрішньо і зовні) керамікою. Стійка до високих температур, нагрівається швидко і рівномірно. Як вибрати сковороду з керамічним покриттям? Фокус в тому, щоб віддати перевагу оптимальному діаметру посудини. Стандартом вважається 24 см. Але все залежить від її призначення.

Сковородка2.png

Питання, яке турбує багатьох: як вибрати сковороду для популярної нині індукційної плити? В цьому випадку краще придбати спеціальний виріб. Від звичайної сковороди для індукційної плити відрізняється наявністю особливих феромагнітних сплавів, завдяки яким вона ефективно поглинає і рівномірно розподіляє тепло.

Акценти - на стравах, які ви найчастіше готуєте

Як вибрати сковороду для смаження? Якщо вас приводить у захват самостійне приготування їжі, то кращим рішенням буде придбання сковорідок різного діаметра і призначення. Зрештою, це не тільки зручно, але й економно. Чи не думаєте ранок без яєчні? Зупиніть вибір на невеликій сковороді з антипригарним покриттям. Любите балувати близьких смаженими і тушкованими м'ясними стравами? Без чавунної сковороди з товстим дном і високими бортиками вам не обійтися. В захваті  від азійської кухні? Сковорода-вок з плоским дном стане ідеальним рішенням. Рідні пишуть оди, насолоджуючись вашими млинцями? Зверніть увагу на плоску сковороду з низькими бортиками. Вона дозволить досягти нових кулінарних вершин. Навчаєтеся готувати класичні стейки? Сковорода-гриль з ребристою внутрішньою поверхнею вам просто необхідна. До речі, на сковороді-гриль відмінно готуються овочі та риба.

Сковородка3.png

Господині на замітку: як вибрати сковороду-гриль? Важливі параметри, на яких слід акцентувати увагу, - діаметр та об'єм, висота рифлення і матеріал. Який діаметр сковороди вибрати? Діаметр універсального виробу зазвичай становить 24-28 см.

Безпека сковороди

Тефлон. При виготовленні тефлону використовується перфтороктанова кислота, яка і дозволяє отримати антипригарні властивості. Свого часу деякі дослідження говорили про те, що при високих температурах цей матеріал небезпечний для здоров'я. Втім, також були роботи, які спростували цю інформацію. Хай там як, Агентство з охорони навколишнього середовища США (АООС США) закликало звести до мінімуму виробництво перфтороктанової кислоти, яка використовується для виробництва антипригарних покриттів, а до 2015 року зовсім його виключити. І вісім компаній, що використовують тефлон, прийняли цю програму.

Особливості покупки тефлоновим сковороди. Купувати виріб важливо в магазинах вузької спеціалізації, які нададуть сертифікати якості та гарантійні талони. Мінімальна товщина дна тефлоновим сковороди - 5 мм. В ідеалі краще купити посуд з подвійним сталевим дном.

Сковорода з чавуну - найбільш безпечна з екологічної точки зору. Під час приготування їжі чавун може виділяти найменші залишки заліза, які корисні для організму. До недоліків чавуну відноситься його схильність до корозії. Такий посуд важливо оберігати від вогкості, а після миття швидко висушувати.

Сковородка4.png

Сковорода з нержавіючої сталі не поступається чавунної за рівнем безпеки. У зв'язку з тим, що матеріал інертний, приготована їжа абсолютно безпечна для вашого здоров'я.

Кераміка не менше безпечна, ніж чавун або сталь.

Догляд та експлуатація: деталі, які важливо знати

Чавун. До першого приготування їжі чавунну сковороду важливо підготувати. Річ у тім, що при охолодженні на заводі чавун піниться, що призводить до утворення мікроскопічних пор. Через деякий час вони можуть стати причиною корозії і пригорання їжі. Тому відразу після покупки рекомендується вимити сковороду теплою водою, ретельно витерти, змастити поверхню термостійкою соняшниковою олією і помістити на 30 хвилин в духовку, розігріту до 200 °C. Потім сковороду необхідно охолодити в умовах кімнатної температури і протерти паперовим рушником. До речі, щоб звести до мінімуму пригорання їжі, сковороду надалі мити небажано. Для очищення радимо використовувати олію і сіль. Якщо ж без миття не обійтися, то не забудьте по завершенню насухо витерти рушником і змастити тонким шаром олії.

Керамічне покриття. Сковороду з керамічним покриттям також бажано обробити - прогріти сіллю (п'ять ложок солі буде достатньо). Потім потрібно змастити поверхню олією і прожарити на вогні. Від використання жорстких губок або абразивних засобів під час миття варто відмовитися.

Нержавіюча сталь. Пригорілі місця рекомендується очищати сіллю, тому про абразивні очисні порошки варто забути.

Тефлон. Сковороду з тефлоновим покриттям забороняється мити жорсткими мочалками та в дуже холодній воді. Згідно з інформацією, розміщеною на офіційному сайті винахідника тефлонового покриття, компанії DuPont, «їжа відстає від антипригарних покриттів Teflon настільки легко, що використовувати додатковий жир для її приготування не потрібно». Але нерідко в умовах експлуатації відзначається, що кілька крапель олії будуть доречні.

Яку сковороду вибрати, якщо взяти до уваги безпеку, енергоефективність і антипригарні властивості матеріалу? У номінації «Сама універсальна сковорода» в лідери виривається чавунна сковорода. Сковорода з антипригарним керамічним покриттям перемагає за такими параметрами, як кількість необхідної олії, швидкість приготування і вага. Але якщо взяти до уваги безпеку для здоров'я, сковороді з чавуну немає рівних.

Статті та рецепти

  • Котлета по-київськи: смак традицій
    Найбільш київська, найбільш куряча і, мабуть, найбільш відома котлета — цій страві можна присвятити почесне місце у столичному гастромаршруті. Скуштувати страву просто зобов`язаний кожен турист, а вміти приготувати котлету по-київськи — мастхев для кожного українця.
  • СезON барбекю в «М`ясторія»!
    «М`ясторія» підготувала все для вашого комфортного і приємного барбекю! Плануєте відпочинок на природі? Замовляйте все необхідне і насолоджуйтеся приємною компанією!
  • Страва з вогником: чилі кон карне
    Гаряче, ароматне і пікантне м`ясне рагу з овочами може не лише зігріти мексиканським колоритом, але й порадувати простотою приготування! Рецепт, традиційні секрети приготування та поради від шефа ми зібрали в одній статті!