Страва з українською душею: готуємо голубці
Складно уявити хоч одне традиційне святкування, різдвяний стіл чи щедру домашню вечерю без традиційної і улюбленої багатьма української страви — голубців. За усіма характеристиками це дійсно унікальна страва: м`ясна начинка з рисом, тоненьке листя капусти та кисло-солодкий соус утворюють поєднання, яка може замінити повноцінний прийом їжі.
У різних регіонах України голубці мають суттєві відмінності. На Півдні та Сході полюбляють голубці великого розміру, їх формують з цілого капустяного листа. На Заході майстерність господині навпаки вимірюється ювелірною роботою та делікатним розміром страви. Відрізняються і начинки: хтось додає кукурудзяну крупу, пшоно, гречку, різні види м`яса та заливки.
У кожній родині є власні секрети, як приготувати голубці, та сьогодні ми поділимося класичним рецептом від шефа «М`ясторії». А ще розповімо лайфхак для тих, хто полюбляє куштувати, але не бажає витрачати час на приготування.
Хто вигадав голубці?
Схожі на голубці страви можна зустріти у різних країни. Найбільш відомий родич голубців — східна долма. Її готують з фаршу з баранини у виноградному листі. У Китаї популярними стали роли з капусти та начинки із морепродуктів. Угорці використовують листя кислої капусти, а до м`ясної начинки щедро додають паприку. Скандинави доповнили страву картопляним пюре та солодким варенням.
Через таку розповсюдженість голубців та їхніх альтернатив, визначити точне походження страви майже неможливо. До України вона потрапила в кінці 18 століття з французької кухні, де голубці готували на решітці, як голубів (звідси й назва) та іншу птицю.
Українці адаптували страву під власні смакові уподобання і вже через кількадесят років голубці стали одним з найпопулярніших смаколиків на столі.
Рецепти голубців від «М`ясторії»
Приготувати смачні голубці вдома зможе кожен, але варто пам`ятати, що страва вимагає трохи часу та зусиль. Щоб спростити цей процес, ви можете завчасно підготувати капусту, а готувати зручним способом — у духовій шафі, на плиті у посуді з товстим дном або навіть у мультиварці.
Класичні голубці з м`ясом
Інгредієнти:
Спершу підготуйте капусту: помийте, очистіть від зів`ялого та пошкодженого листя, видаліть качан. Після цього оберіть зручний спосіб відділення листя. Традиційно капусту цілою або розрізаною навпіл занурюють в окріп та готують, паралельно знімаючи крайні листи, які стають м`якими під час термічної обробки.
Також капусту можна загорнути в пакет або харчову плівку (обов`язково зробіть кілька отворів виделкою) та поставте в мікрохвильовку. Готуйте за максимальної потужності 7 хвилин. Коли капуста охолоне, можете розгорнути та розібрати її.
Паралельно очистіть овочі, цибулю поріжте дрібним кубиком, а моркву натріть на терці. Обсмажте овочі на пательні з рослинною олією до м`якості та золотистого кольору. Третину отриманої засмажки додайте до фаршу разом із рисом, відвареним до напівготовності, та спеціями, ретельно перемішайте.
Сформуйте голубці. Тут можна виявити фантазію та зробити їх улюбленого розміру й форми. Дехто полюбляє спершу обсмажити їх на пательні, інші — відразу перекладають у форму для приготування, зверху викладіть обсмажену цибулю та моркву. До води додайте томатну пасту, сметану та спеції. Залийте соусом голубці так, щоб рідина покривала їх повністю. За потреби додайте ще води. Готуйте голубці протягом 1-1,5 години на середньому вогні.
Ліниві голубці: найпростіший рецепт
Інгредієнти:
Цибулю та моркву очистити й обсмажити на рослинній олії. Рис відварити до напівготовності. Капусту дрібно порізати. Поєднати фарш з овочами, яйцем та спеціями, сформувати голубці й запікати під фольгою в духовці протягом 20-25 хв.
Для соусу змішайте воду зі сметаною, томатною пастою та спеціями. З голубців змініть фольгу, залийте отриманим соусом та запікайте ще 20-25 хв.
Пісні голубці з грибами
Інгредієнти:
Капусту підготуйте і розберіть на листки за інструкцією вище. Рис відваріть до напівготовності. Овочі підготуйте та очистіть. На пательню з рослинною олією перекладіть печериці, нарізані слайсами або кубиком, обсмажуйте до повного випаровування рідини. Після цього додайте подрібнену цибулю та натерту моркву, обсмажуйте до готовності. Наприкінці приправте улюбленими спеціями.
Для начинки поєднайте гриби та рис, загорніть її у листя капусти та щільно складіть у посуд для приготування. Залийте голубці соусом на основі перебитих блендером томатів у власному соку, подрібненого часнику, цукру та спецій. Готуйте 30 хв під фольгою, потім зніміть її і готуйте ще 20-30 хв.
Голубці від «М`ясторії»
У «М`ясторії» ви можете придбати не лише відбірний фарш для голубців, але й замовити вже готову страву від наших профі! Приготовані за авторським рецептом з мармурової яловичини, голубці виходять надзвичайно соковитими і ніжними. Вам залишається лише розігріти голубці у зручний момент і насолоджуватися. Такий варіант стане чудовим рішенням для робочого ланчу чи домашньої вечері.