Продуманий до дрібниць: рецепт біфштекса
М'ясо - безпрограшний вибір, якщо заплановані дружні посиденьки або романтичне побачення. Розповідаємо, як приготувати біфштекс в домашніх умовах краще, ніж у ресторанах.
Деталі, які вам слід знати про біфштекс
Біфштекс (beefsteak) в перекладі з англійської означає «шматок яловичини». Спочатку під цим поняттям ми розуміли стейк з головної частини вирізки. Вічна класика - біфштекс з мармурової яловичини. Але не засмучуйтесь, якщо ви надаєте перевагу курячому філе, м'ясу індички, свинині та баранині. У кулінарії є місце і для цих варіантів страви.
Важливо розуміти, що біфштекс сьогодні - не обов'язково цілий шматок м'яса. Не менш популярні рубані біфштекси.
Цікаво! У США надають перевагу яловичим біфштексам, обсмаженим на грилі. Як ви вже здогадалися, мова йде про барбекю. Приготований в клярі біфштекс прийнято називати стейком по-селянськи.
На примітку: як вибрати м'ясо
Ніжний біфштекс виходить з мармурової яловичини. Рекомендуємо надати перевагу Тендерлойну (вирізці) або Сірлойну, вирізаному з поперекової частини спини.
При виборі яловичини не полінуйтеся подивитися на її колір. Це важливий показник свіжості. М'ясо повинно бути однорідного темно-червоного кольору. У якісної молодої яловичини жир білий і кришиться. Також зверніть увагу на консистенцію м'яса. На дотик якісна яловичина м'яка і еластична. Витриману фермерську яловичину ви завжди можете замовити в нашому інтернет-магазині.
Секрети ідеального біфштекса. Оптимальна товщина шматка яловичини складає 2,5-3 сантиметра. М'ясо слід нарізати поперек волокон. Пам'ятайте, що якісна яловичина не потребує супроводу. Морська сіль, мелений чорний перець і такі ароматні трави, як чебрець і розмарин - найкращий вибір.
Важливо! Якщо ви готуєте рубаний біфштекс, яловичину слід пропустити через м'ясорубку з великими насадками. Ароматні спеції не завадять. Про панірувальні сухарі і курячі яйця в нашому випадку краще забути.
Особливості приготування біфштексів
Біфштекси відрізняються не тільки складом вихідних інгредієнтів, а й ступенем просмажування:
-
Blue, або Extra-Rare. М'ясо практично сире. Не виключено, що холодне всередині. Характерна риса - легка скоринка.
-
Rare. Біфштекс всередині червоний. Відрізняється апетитною скоринкою більш темного відтінку.
-
Medium Rare. М'ясо злегка сирувате всередині, природного червоного кольору. Відмінні риси - рожевий сік і сіро-коричнева корочка.
-
Medium. Біфштекс сируватий, але вже більш щільний. Відрізняється яскраво-червоною серцевиною, сіро-коричневою скоринкою і меншою кількістю соків.
-
Medium Well. Яловичина на зрізі природного рожевого кольору, сік прозорий.
-
Well Done. М'ясо сіро-коричневого кольору. Соки практично відсутні.
-
Two Well Done, або Overcooked. Сильно просмажений біфштекс.
Біфштекс з соусом шорон: рецепт, гідний уваги
Не мучте Google питаннями про те, як готувати біфштекс. Читайте і мотайте на вус! Традиційно біфштекс обсмажують на сильному вогні до утворення рум'яної скоринки, а потім доводять до готовності в духовці.
- 1 кг філе яловичини
- стебла чебрецю
- 6 стебел петрушки
- оливкова олія
- морська сіль і мелений чорний перець за смаком
- 2 цибулини шалот
- 1 пучок естрагону
- 100 мл білого винного оцту
- 250 г вершкового масла
- 4 жовтки
- томат
- оливкова олія
- морська сіль і мелений чорний перець за смаком
Приготування біфштекса:
-
Дайте яловичині природним чином нагрітись до кімнатної температури. Потім промокніть паперовим рушником і наріжте на шматки товщиною близько трьох сантиметрів. Обв’яжіть кулінарною ниткою, щоб зафіксувати форму.
-
На попередньо розігріту сковороду налийте оливкову олію. М'ясо посоліть. Як смажити біфштекс? На сильному вогні з усіх боків. Таким чином вам вдасться замкнути весь смак і соковитість під апетитною підсмаженою скоринкою. Пам'ятайте: м'ясо не потребує зайвих натискань. Загорніть яловичину в фольгу і дайте їй «відпочити», щоб м'ясні соки рівномірно розподілилися по шматку. Викладіть м'ясо на жаростійку форму.
-
Додайте ароматні трави. Помістіть в попередньо розігріту до 180 градусів духовку. Час запікання - 15 хвилин.
-
Тим часом приготуйте беарнський соус. Для цього подрібніть очищену цибулю шалот і гілочки естрагону. У невеликому сотейнику з товстим дном ½ естрагону і цибулю залийте білим винним оцтом, поперчіть і трохи протушкуйте на середньому вогні. Вершкове масло розтопіть на водяній бані. Пінку, що утворилася на поверхні, видаліть. В протушковану суміш з винним оцтом додайте 4 жовтки, 2 ст. ложки води і збийте міксером на малій швидкості. Тонкою цівкою влийте топлене масло. Соус процідіть і змішайте з рештою естрагону. Потім приготуйте томатне пюре. Очищені від шкірки помідори потрібно придушити і томити 10 хвилин на оливковій олії.
-
Поперчіть і посоліть. Для соусу шорон змішайте томати з беарнським соусом.
-
Завершальний штрих - вимкнути духовку і дати м'ясу «відпочити» впродовж 5 хвилин, щоб воно показало себе у всій величі свого смаку. Біфштекси подавайте з соусом і овочами фрі, наприклад. Безпрограшне рішення - запечена картопля, кукурудза гриль і шпинат.