Бараняча лопатка на вугіллі
Інгредієнти:
- Лопатка молодого баранчика – 1 шт
- Оливкова олія – 1 ст. ложки
- Часник – 5-8 зубчиків
- Морква – 1 шт
- Суміш італійських трав – 2 ст. ложки
- Суміш перців – 0,5 ч. ложки
- Помідор – 2 шт
- Баклажан – 1 шт
- Сіль – за смаком
Приготування:
-
Лопатку молодого баранчика позбавляємо кістки, тільки дуже акуратно. Лопатка має залишитися цілісним шматком.
-
Очищений часник ділимо навпіл уздовж зубчика.
-
Очищену моркву нарізуємо соломкою крупно.
-
Натираємо м'ясо всередині і зовні сіллю, сумішшю перців (але пам'ятаєте, хороший перець дешевим не буває, дуже уважно вивчайте склад). Робимо в м'ясі надрізи (проколи) і начиняємо їх часточками часнику і порубаної моркви. Поливаємо оливковою олією, замотуємо лопатку в харчову плівку (щоб швидше маринувалося) і залишаємо у такому вигляді баранину на 15-30 хвилин.
-
А поки підготуємо місце для смаження: дрова фруктових дерев спалюємо до вугілля.
-
Нарізуємо скибочками баклажан - вздовж овоча.
-
Великими кільцями нарізуємо помідори (використайте солодкі і м'ясисті сорти).
-
Вже промариноване м'ясо позбавляємо плівки. Запікати баранину будемо у фользі, щоб не спалити і не забруднити у вугілля. У всередину лопатки (на місце, де була кістка) засовуємо металеву трубу (труба буде, нагрівається і просмажувати лопатку усередині, на зразок великого шампура). Краї труби повинні виглядати, не менше ніж на 10 сантиметрів з кожного боку. На фольгу (шматок фольги має бути таким, що відповідає розміру лопатки) викладаємо баклажани і помідор, згори викладаємо лопатку, гарненько закриваємо фольгою (робимо багато, але дуже тонких проколів, щоб м'ясо "дихало" і в той же час, щоб в отвори не потрапляв попіл) і відправляємо на вугілля. Баранячу лопатку треба періодично перевертати. Готується дуже швидко. Перевіряти готовність можна тонким лезом ножа, якщо воно проходить легко і з м'яса не сочиться кров – страва готова.
Бараняча лопатка гармонійно поєднується з томатними і ягідними соусами:
Соус Гострий томат ТМ Вогняр
Соус Український Кетча ТМ Руна
Соус натуральний з порічок і ягід брусниці
Соус натуральний з журавлини
Соус натуральний з порічок і соку граната
Соус натуральний з брусниці